Ikon som beskriver meddelandet

Risk för gräsbrand i Värmlands län

Under eftermiddagen är risken för gräsbränder stor eller mycket stor i Värmlands län. Läs mer på SMHI:s webbplats.

Other languages

Räddningstjänsten Karlstadsregionen tillhandahåller själv ingen översättning av webbplatsen till andra språk, primärspråket för webbplatsen är svenska.

Om du vill ta del av informationen på andra språk än svenska kan du som besökare använda externa tjänster för att översätta innehållet.

Exempel på sådan tjänst är Google Translate från Google. Genom att du som besökare använder en sådan funktion kommer ditt besök spåras av den externa parten, exempelvis Google.

Google translate raddningkarlstad.se

Elda utomhus

Varje vår behöver vi på räddningstjänsten åka ut och släcka bränder i byggnader på landsbygden på grund av eldning utomhus som har gått snett. Orsaken är oftast gräseldning som genomförs under fel väderförhållanden och på fel sätt. Följ våra enkla råd nedan så undviker du att det är din byggnad som brinner ner.

Denna sida handlar om att elda gräs. Eldning av trädgårdsavfall, som pinnar och ris, är inte längre tillåtet i alla kommuner. Vänd dig till din kommun för att få reda på om det är tillåtet att elda trädgårdsavfall där du befinner dig, och hur det i så fall ska gå till.

Elda gräs på rätt sätt

Elda inte när det blåser och är för torrt

Vind är den faktor som påverkar säkerheten mest. Undvik att elda vid stark vind. När det blåser riskerar elden att sprida sig okontrollerat över stora ytor. Undvik också att elda när det är alltför torrt. Ett sätt kan vara att elda på förmiddagen när gräset fortfarande är lite fuktigt. SMHI gör lokala brandriskprognoser för gräsbrandrisk. Ta del av dessa innan du bestämmer dig för att elda utomhus.

Till SMHI:s brandriskprognoser Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Elda lite i taget

När du ska elda gräs är det viktigt att du delar upp området i mindre delar och eldar en del i taget. Då har du både större kontroll över elden och det blir mindre rök.

Ordna begränsningslinjer

Se till att du har begränsningslinjer som elden inte kan ta sig över runt området du ska elda. Det kan vara naturliga begränsningslinjer som vägar, diken, bäckar eller obrännbar mark, eller begränsningslinjer som du själv skapar, till exempel genom att blötlägga marken.

Ha bra släckutrustning och en mobiltelefon med dig

Ha alltid med dig släckutrustning i form av vattenkannor, vattenslang, krattor av stål, granruskor och liknande. Ha också med en laddad mobiltelefon så att du kan larma 112 om elden blir svår att kontrollera.

Elda aldrig ensam

En eld som sprider sig är nästan omöjlig att hantera på egen hand. Var därför alltid minst två när ni eldar.

Släck ordentligt efteråt

Kontrollera noga att elden är ordentligt släckt innan du lämnar platsen.

Se Räddningstjänsten Karlstadsregionens gräseldningsskola

Genom att klicka på symbolen för undertexter kan du välja om du vill ha undertext eller inte.

Se MSB:s film om att elda och grilla i skog och mark

Genom att klicka på symbolen för undertexter kan du få text på både svenska och engelska.

Behöver jag anmäla att jag ska elda gräs?

Nej, det ska du inte anmäla.

Vad kan konsekvenserna bli om jag orsakar en brand?

Eldning sker alltid under eget ansvar. Den eld du tänder måste du kunna kontrollera. Du är ansvarig för de eventuella skador den eld du tänt orsakar. Räddningstjänsten Karlstadsregionen uppmärksammar alltid polisen vid okontrollerade bränder där ett oaktsamhetsbrott kan föreligga.

Sidan uppdaterad: 2024-04-11

Hittade du rätt information på sidan?