Deltidsbrandman

Vill du hjälpa andra människor där du bor? Vill du göra en viktig samhällsinsats? Gillar du lagarbete? Är du stresstålig? Om du svarar ja på dessa frågor skulle du kunna passa som deltidsbrandman!
Ett viktigt samhällsuppdrag
Deltidsbrandmän är brandmän som inte har räddningstjänsten som huvudarbetsgivare men som är beredda att rycka ut när larmet går. De utgör stommen i svensk räddningstjänst och är därmed en mycket viktig del i samhällets skydd mot olyckor. För att systemet med deltidsbrandmän ska fungera behöver vi människor som åtar sig uppdraget parallellt med sina vanliga jobb. Vi behöver också arbetsgivare som låter sin personal lämna sitt arbete vid larm.
Som deltidsbrandman gör du både din ort och din arbetsgivare en stor tjänst. Du ser till att människor på orten kan fortsätta att leva med tryggheten att hjälpen alltid finns nära. Du kan höja säkerhetstänket och göra en bra första insats på din arbetsplats om olyckan skulle vara framme.
Åtagandet som deltidsbrandman är också utvecklande för dig som person då du lär dig att handla lugnt och korrekt i stressade situationer. Övriga fördelar, förutom ersättningen, är goda träningsmöjligheter, årliga hälsokontroller, betalt C-körkort, gott kamratskap och förbättrad självkännedom.
Vi rekryterar vår och höst
Vi rekryterar till våra deltidsstationer två gånger per år, vår och höst. Följ oss gärna på Facebook, Instagram och Linkedin så ser du när det är dags.
Räddningstjänsten Karlstadsregionen är ett räddningstjänstförbund som omfattar kommunerna Forshaga, Grums, Hammarö, Karlstad, Kil och Munkfors. Vi har tolv brandstationer i förbundet, varav elva är bemannade med deltidsbrandmän. Dessa finns i Deje, Forshaga, Grums, Hammarö, Högboda, Kil, Molkom, Munkfors, Vålberg, Värmskog och Väse (blåmarkerade på kartan).

Kartan visar var vi har brandstationer i vårt förbund. Alla utom stationen i Karlstad bemannas med deltidsbrandmän.
Våra larm
De vanligaste larmen gäller brand och trafikolyckor. Exempel på andra olyckstyper vi åker på är utsläpp av farligt ämne, drunkning eller drunkningstillbud, nödställd person, nödställt djur, IVPA-larm (i väntan på ambulans) och suicid.
Att ha beredskap
Som deltidsbrandman i vårt förbund har du beredskap 168 timmar varje månad. Hur de 168 timmarna förläggs varierar från station till station.
När du har beredskap ska du kunna komma till din brandstation inom fem minuter vid larm. Tidigare hade vi inställningen att den som ska jobba som deltidsbrandman måste bo och arbeta i närheten av stationen för att klara inställelsetiden. Numera använder vi oss av flera andra lösningar. Distansarbete från brandstationen är ett exempel.
Som deltidsbrandman kan du inte ta semester från din beredskapstid. Den som vill vara ledig från beredskapen får lösa det genom att byta med en kollega.
Det är viktigt att tänka på att uppdraget påverkar hela familjen. När du har beredskap måste du hålla dig nära stationen och kunna ge dig iväg direkt när larmet går.
Kvalifikationer
- God fysik. Du ska vara fullt frisk och uppfylla vissa konditionskrav.
- När du har beredskap ska du kunna komma till din brandstation inom fem minuter vid larm.
- B-körkort krävs. C-körkort är meriterande.
- Grundutbildning krävs och anordnas av oss.
Tester
Här hittar du information om de tester du behöver klara om du ska arbeta som deltidsbrandman hos oss.
Om du blir antagen
Om du blir antagen som deltidsbrandman får du genomgå utbildning som anordnas av oss. I den ingår två veckors praktisk utbildning på brandstationen i Karlstad och därefter fem veckor teori och praktik i Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps regi.
Kontakt vid frågor
Stationschefer
Om du har frågor är du välkommen att kontakta chefen för den station du är intresserad av att arbeta på.
Kontaktuppgifter för respektive brandstation
Facklig företrädare
Jan Eriksson, Brandmännens riksförbund (BRF), e-post jan.eriksson3@karlstad.se.
Mer information
Våra deltidsbrandmän berättar
Här berättar några av våra medarbetare hur de tycker att jobbet som deltidsbrandman är.
Webbplatsen blideltidsbrandman.nu
På blideltidsbrandman.nu får du svar på många frågor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om hur arbetet fungerar.
Vår egen film om ett hjälteviktigt jobb
MSB:s film om att jobba som deltidsbrandman
MSB:s film för huvudarbetsgivare
Sidan uppdaterad: 2023-05-23
Hittade du rätt information på sidan?