Aktuella varningar och meddelanden från SMHI

Just nu finns det flera varningar och meddelanden i Värmlands län. Läs mer på SMHI:s webbplats.

Other languages

Räddningstjänsten Karlstadsregionen tillhandahåller själv ingen översättning av webbplatsen till andra språk, primärspråket för webbplatsen är svenska.

Om du vill ta del av informationen på andra språk än svenska kan du som besökare använda externa tjänster för att översätta innehållet.

Exempel på sådan tjänst är Google Translate från Google. Genom att du som besökare använder en sådan funktion kommer ditt besök spåras av den externa parten, exempelvis Google.

Google translate raddningkarlstad.se

Deltidsbrandman

Deltidsbrandmän.

Vill du hjälpa andra människor där du bor? Vill du göra en viktig samhällsinsats? Gillar du lagarbete? Är du stresstålig? Om du svarar ja på dessa frågor skulle du kunna passa som deltidsbrandman!

Ett viktigt samhällsuppdrag

Deltidsbrandmän är brandmän som inte har räddningstjänsten som huvudarbetsgivare men som är beredda att rycka ut när larmet går. De utgör stommen i svensk räddningstjänst och är därmed en mycket viktig del i samhällets skydd mot olyckor. Av landets 16 000 brandmän är cirka 10 700 deltidsbrandmän.

För att systemet med deltidsbrandmän ska fungera behöver vi människor som åtar sig uppdraget parallellt med sina vanliga jobb. Vi behöver också arbetsgivare som låter sin personal lämna sitt arbete vid larm.

Som deltidsbrandman gör du både din ort och din arbetsgivare en stor tjänst. Du ser till att människor på orten kan fortsätta att leva med tryggheten att hjälpen alltid finns nära. Du kan höja säkerhetstänket och göra en bra första insats på din arbetsplats om olyckan skulle vara framme.

Åtagandet som deltidsbrandman är också utvecklande för dig som person då du lär dig att handla lugnt och korrekt i stressade situationer. Övriga fördelar, förutom ersättningen, är goda träningsmöjligheter, årliga hälsokontroller, betalt C-körkort, gott kamratskap och förbättrad självkännedom.

Kvalifikationer

  • God fysik. Du ska vara fullt frisk och uppfylla vissa konditionskrav.
  • När du har beredskap ska du kunna komma till din brandstation inom fem minuter vid larm.
  • B-körkort krävs. C-körkort är meriterande.
  • Grundutbildning krävs och anordnas av oss.

Rekrytering två gånger per år

Rekrytering till våra deltidsstationer sker två gånger per år, vår och höst. Håll utkik här på webben och i våra sociala medier så ser du när det är dags.

Våra deltidsstationer

Räddningstjänsten Karlstadsregionen är ett räddningstjänstförbund som omfattar kommunerna Forshaga, Grums, Hammarö, Karlstad, Kil och Munkfors. Vi har tolv brandstationer i förbundet, varav elva är bemannade med deltidsbrandmän. Dessa finns i Deje, Forshaga, Grums, Hammarö, Högboda, Kil, Molkom, Munkfors, Vålberg, Värmskog och Väse (blåmarkerade på kartan).

Karta över våra brandstationer.
Kartan visar var vi har brandstationer i vårt förbund. Alla utom stationen i Karlstad bemannas med deltidsbrandmän.

Våra larm

De vanligaste larmen gäller brand och trafikolyckor. Exempel på andra olyckstyper vi åker på är utsläpp av farligt ämne, drunkning eller drunkningstillbud, nödställd person, nödställt djur, IVPA-larm (i väntan på ambulans) och suicid.

Att ha beredskap

Som deltidsbrandman i vårt förbund har du beredskap 168 timmar varje månad. Hur de 168 timmarna förläggs varierar från station till station.

När du har beredskap ska du kunna komma till din brandstation inom fem minuter vid larm. Tidigare hade vi inställningen att den som ska jobba som deltidsbrandman måste bo och arbeta i närheten av stationen för att klara inställelsetiden. Numera använder vi oss av flera andra lösningar. Distansarbete från brandstationen är ett exempel.

Det är viktigt att tänka på att uppdraget påverkar hela familjen. När du har beredskap måste du hålla dig nära stationen och kunna ge dig iväg direkt när larmet går.

Tester

Här hittar du information om de tester du behöver klara om du ska arbeta som deltidsbrandman hos oss.

Brandmannatester deltid

Om du blir antagen

Om du blir antagen som deltidsbrandman får du genomgå utbildning som anordnas av oss. I den ingår två veckors praktisk utbildning på brandstationen i Karlstad och därefter fem veckor teori och praktik i Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps regi.

Kontakt vid frågor

Stationschefer

Om du har frågor är du välkommen att kontakta chefen för den station du är intresserad av att arbeta på.

Kontaktuppgifter för respektive brandstation

Facklig företrädare

Jan Eriksson, Brandmännens riksförbund (BRF), e-post jan.eriksson3@karlstad.se.

Mer information

Våra deltidsbrandmän berättar

Här berättar några av våra medarbetare hur de tycker att jobbet som deltidsbrandman är.

Till berättelserna

Webbplatsen blideltidsbrandman.nu

blideltidsbrandman.nu får du svar på många frågor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om hur arbetet fungerar.

Vår egen film om ett hjälteviktigt jobb

MSB:s film om att jobba som deltidsbrandman

MSB:s film för huvudarbetsgivare

Sidan uppdaterad: 2023-10-09

Hittade du rätt information på sidan?