Other languages

Räddningstjänsten Karlstadsregionen tillhandahåller själv ingen översättning av webbplatsen till andra språk, primärspråket för webbplatsen är svenska.

Om du vill ta del av informationen på andra språk än svenska kan du som besökare använda externa tjänster för att översätta innehållet.

Exempel på sådan tjänst är Google Translate från Google. Genom att du som besökare använder en sådan funktion kommer ditt besök spåras av den externa parten, exempelvis Google.

Google translate raddningkarlstad.se
Bild på tre deltidsbrandmän som övar.

Text

Brandman på jobbet-dagen

Deltidsbrandmän är brandmän som inte har räddningstjänsten som huvudarbetsgivare men som är beredda att rycka ut när larmet går. De utgör stommen i svensk räddningstjänst och är en mycket viktig del i samhällets skydd mot olyckor. Den första tisdagen i september varje år uppmärksammar vi deltidsbrandmännen och deras huvudarbetsgivare för den viktiga samhällsinsats de gör.

Av Sveriges 16 000 brandmän är cirka 10 700 deltidsbrandmän. Det säger en del om hur viktiga de är.

För att systemet med deltidsbrandmän ska fungera behöver vi kvinnor och män som åtar sig uppdraget parallellt med sina vanliga jobb. Vi behöver också arbetsgivare som låter sin personal lämna sitt arbete vid larm.

- Vi vill rikta ett varmt tack till alla deltidsbrandmän i vårt räddningstjänstförbund! Ni gör ett fantastiskt arbete och är en mycket viktig resurs i vårt arbete för ett tryggt och säkert samhälle. Vi vill också tacka alla huvudarbetsgivare som gör det möjligt för sin personal att ha det här åtagandet, säger Anders Markus, Nils Weslien och Patrik Appelgren som är chefer på Räddningstjänsten Karlstadsregionen.

Deltidsbrandmän berättar

Vad får man ut av det då, att arbeta som deltidsbrandman? Här får du svar av några som vet.

Johan Håfström.

Johan Håfström, 51 år, station Kil

Hur länge har du varit deltidsbrandman?

Fyra år.

Vilket är ditt ordinarie jobb?

Jag driver eget företag där vi säljer kameraövervakning.

Hur fungerar det att kombinera dina yrken?

Jättebra. Som egenföretagare kan jag välja själv hur jag vill jobba och det passar mig perfekt. På mitt andra jobb händer det att jag får ta emot över 50 telefonsamtal på en dag. Att åka till brandstationen är nästan som avkoppling för mig, för då får jag arbeta mer med kroppen.

Vad får du ut av att vara deltidsbrandman?

Det är en delaktighet, en känsla av att tillhöra något och så är det ju väldigt mycket kamratskap också.

Varför ska fler bli deltidsbrandmän?

Jag vill vända på frågan. Varför är det inte fler som vill bli deltidsbrandmän? Jag tror att det kan handla om att man har förutfattade meningar om vad det innebär att vara deltidsbrandman. Jag tror helt klart att det finns folk som skulle passa, men som kanske inte vågar prova.

Anna Ejendal.

Anna Ejendal, 52 år, station Forshaga

Hur länge har du varit deltidsbrandman?

16 år.

Vilket är ditt ordinarie jobb?

Jag arbetar som fritidspedagog och som resurs på Grossbolsskolan i Forshaga.

Hur fungerar det att kombinera dina yrken?

Det går jättebra att kombinera mina jobb. När jag skulle anställas frågade jag om hur arbetsgivaren ställde sig till att jag arbetade inom räddningstjänsten. De var jättepositiva och rättar sig alltid efter mig och mitt schema på räddningstjänsten.

Vad får du ut av att vara deltidsbrandman?

Jag tycker om att hjälpa andra och känner att jag kan göra en insats i både förbundet och kommunen. Man lär sig mycket också. Först släckte man mest bränder, men sen kom andra larm som IVPA – i väntan på ambulans och suicidlarm. Sedan är det ett intressant yrke. Man kan aldrig veta vilka larm som ska gå eller när de ska gå.

Varför ska fler bli deltidsbrandmän?

För att vi behövs. Jag tror att fler kan bli deltidsbrandmän, fast de inte själva tror att de kan det. När jag gjorde testerna för att bli brandman så vägde jag för lite. Det löste man med att lägga vikter i mina fickor, så allt går.

Kristofer Norman

Kristofer Norman, 31 år, station Hammarö

Hur länge har du varit deltidsbrandman?

Fem år.

Vilket är ditt ordinarie jobb?

Jag har nyss börjat arbeta som grävmaskinist, lastbilschaufför och allt i allo på ett företag i Karlstad.

Hur fungerar det att kombinera dina yrken?

När jag har uppdrag på Hammarö går det bra, när jag jobbar någon annanstans får vi på stationen hjälpas åt att lösa jouren på dagtid på annat sätt. Hittills har det fungerat.

Vad får du ut av att vara deltidsbrandman?

Jag känner att jag får göra nytta när det har gått illa för någon annan och att jag kan hjälpa kommuninvånaren.

Varför ska fler bli deltidsbrandmän?

För att det är ett utvecklande yrke. Vi ska kunna allt ifrån att köra motorsåg till att köra båt. Dessutom får man arbeta tillsammans med bra folk som vill göra gott. Sedan så är det inte helt lätt alltid. Det kanske inte bara är du i ditt hushåll som har jour när larmet går 04:00 på lördagsmorgonen, utan det kanske är en hel familj som väcks av larmdosan. Man måste planera livet. Det går inte att resa bort eller åka och handla hur som helst, så det är ett lagarbete hemma också.

Känner du någon deltidsbrandman eller någon som har en deltidsbrandman anställd?

Känner du någon deltidsbrandman eller någon arbetsgivare som har en deltidsbrandman anställd? Tacka dem gärna du också och hälsa från oss!

Vill du bli deltidsbrandman? Höstens rekrytering startar 11 september!

Vill du göra en insats för din ort? Vill du lära dig något nytt? Vill du hjälpa andra människor? Vill du bli en del av en fin gemenskap? Räddningstjänsten Karlstadsregionen har deltidsstationer i Deje, Forshaga, Grums, Hammarö, Högboda, Kil, Molkom, Munkfors, Vålberg, Värmskog och Väse. Mellan 11 september och 8 oktober 2023 rekryterar vi till alla dessa stationer. Lördag 23 september genomför vi en prova på-dag på dessa brandstationer. Låter det som något för dig? Klicka på länken nedan så får du mer information!

Mer om vad jobbet innebär och hur du ansöker om att jobba på någon av våra deltidsstationer

Om Brandman på jobbet-dagen

Räddningstjänstens Riksorganisation för Beredskapsfrågor har tagit initiativ till kampanjen ”Brandman på jobbet-dagen” som genomförs första tisdagen i september varje år. De uppmanar då landets räddningstjänster att hylla sina deltidsbrandmän och deras huvudarbetsgivare. Vi tycker att detta initiativ är jättebra och tar tillfället i akt att framföra vårt varmaste tack till er alla!

Sidan publicerad: 2023-04-24

Sidan uppdaterad: 2023-09-04

Hittade du rätt information på sidan?