Så varnas du

Till huvudmenynTill huvudinnehållet

Till huvudinnehållet

 

Så varnas du

Varnings- och informationssystemet "Viktigt meddelande till allmänheten" (VMA) används för att varna och informera allmänheten vid stora olyckor och allvarliga händelser. VMA utgörs dels av utomhuslarm, dels av meddelande i radio och TV. Sedan en tid tillbaka kan VMA också skickas ut per telefon.

KRT_tyfon_d_artikelbild_hoger.jpgVarning utomhus kan i princip ske i alla tätorter med mer än 1 000 invånare samt inom särskilda områden runt våra kärnkraftverk. För detta system finns cirka 4 500 ljudsändare installerade. De kan användas för varning vid alla typer av faror och då sänds signalen "Viktigt meddelande" som följs av information i radio och TV.

Hur låter larmet?

Signalen hörs i 7 sekunder i taget med 14 sekunders tystnad emellan. När faran är över hörs en annan längre signal.

Signalerna provas kl 15.00 första helgfria måndag i mars, juni, september och december. När testet är klart ljuder en signal som betyder att faran är över. Vid prov ges även information i radion.

Gör så här när larmet går

  1. Håll dig inomhus. Stäng dörrar och fönster. Stäng även dörrar mellan rum. Om möjligt, stäng av ventilationen.
  2. Lyssna på P4 Värmland på 103,5 MHz eller se på SVT:s text-TV sidan 100 och 599. Där kommer information att lämnas till dig om vad som har hänt och vad du ska göra. 
  3. När faran är över sänds den signal som kallas "Faran över". Den består av 30 sekunders ljud.

VMA i telefonen och som sms i mobilen

För att nå ut till ännu fler människor vid en eventuell stor händelse och ytterligare öka tryggheten, har VMA kompletterats med varningar via telefon. Med hjälp av SOS Alarm kan räddningsledaren även skicka ut meddelanden till alla fasta telefoner samt mobiltelefoner som befinner sig inom berört område. Följ de råd och anvisningar som räddningsledaren ger.

Vi sköter systemet

Myndigheten för samhällsskydd (MSB) äger systemet för utomhusvarningen. På uppdrag från MSB sköter kommunen om drift och underhåll, samt ansvarar även för utplaceringen av de ljudsändare som finns i kommunen. I vårt förbund har uppgiften delegerats till oss på räddningstjänsten.

Frågor

Om du har frågor om VMA-systemet i våra förbundskommuner är du välkommen att kontakta Johan Grundström, e-post johan.grundstrom@karlstad.se, telefon 054-540 28 09.