Other languages

Räddningstjänsten Karlstadsregionen tillhandahåller själv ingen översättning av webbplatsen till andra språk, primärspråket för webbplatsen är svenska.

Om du vill ta del av informationen på andra språk än svenska kan du som besökare använda externa tjänster för att översätta innehållet.

Exempel på sådan tjänst är Google Translate från Google. Genom att du som besökare använder en sådan funktion kommer ditt besök spåras av den externa parten, exempelvis Google.

Google translate raddningkarlstad.se

Cykla säkert

Att cykla är bra för både hälsan och för miljön. Men för att cykla tryggt och säkert är det viktigt med både rätt utrustning på cykeln och hjälm.

Cykelns utrustning

För att ha en så säker cykel som möjligt när du är ute i trafiken måste du enligt lag ha ringklocka och broms. I mörker måste cykeln också ha

  • lykta med vitt eller gult ljus fram
  • lykta med rött ljus bak
  • vit reflex fram och röd reflex bak
  • orangegula eller vita reflexer åt sidorna.

Det är också bra att ha kedjeskydd och dubbdäck på vintern.

Hjälm

Sedan 2005 finns en lag som säger att alla barn och ungdomar under 15 år ska använda hjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykel. Detta gäller också om de cyklar inom inhägnat område. Personer under 15 år som inte använder hjälm kan stoppas av polisen men inte bötfällas.

Personer som fyllt 15 år kan däremot bötfällas om de på sin cykel skjutsar ett barn som inte har cykelhjälm.

Mer information

Läs mer om cykelsäkerhet på Transportstyrelsens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Film om cykelsäkerhet

Vi har spelat in en film om cykelsäkerhet tillsammans med polisen. Filmen handlar om varför det är så viktigt att använda hjälm, ljus och reflexer.

Sidan uppdaterad: 2023-08-15

Hittade du rätt information på sidan?