Information till allmänheten: risker och säkerhetsarbete vid Stora Enso AB Skoghalls bruks Bruk
Stora Enso AB Skoghalls bruk tillverkar livsmedelskartong som främst används till att förpacka flytande livsmedel som juice och mjölk, men även till förpackningar för torra livsmedel. I verksamheten används flera olika kemikalier och eldningsolja som omfattas av det så kallade Sevesodirektivet*. Direktivet syftar till att minska risken för, och konsekvenserna av, allvarliga
kemikalieolyckor. Enligt direktivet ska kommunen vart femte år informera allmänheten om de risker som verksamhetens kemikaliehantering medför.
Vad kan hända?
Skoghalls bruk har genomfört riskanalyser kring hanteringen av Sevesokemikalier, både i egen regi och med hjälp av specialiserade konsulter. Analyserna har granskats av berörda myndigheter.
Tänkbara allvarliga kemikalieolyckor som har identifierats är brand samt utsläpp och spridning av farlig gas. Skadlig rök från en stor brand skulle kunna driva in mot samhället. På samma sätt skulle giftig gas kunna sprida sig över samhället i samband med en lossningsolycka.
Berörda kemikalier
I tabellen nedan listas de kemikalier som finns vid Skoghalls bruk och som bedöms skulle kunna orsaka en allvarlig kemikalieolycka som berör allmänheten. Vilka risker kemikalierna medför redovisas i tabellen.
Ämne | Olyckshändelse och påverkan på människors hälsa | Giftigt | Brandfarligt | Oxiderande (underhåller brand) | Miljöfarligt | Frätande | Hälsoskadligt |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Natriumhypoklorit | Giftig klorgas kan bildas och spridas. Skarp lukt, irriterar luftvägarna. | X | X | X | X | ||
Terpentin | Brand och explosion inom fabriksområdet. Brandrök utanför fabriksområdet. | X | X | X |
Så jobbar Skoghalls bruk för att det inte ska hända
Som verksamhetsutövare har Skoghalls bruk enligt lag (1999:381) krav på åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor. Om en allvarlig kemikalieolycka inträffar, är företaget skyldigt att begränsa konsekvenserna för människors hälsa och miljön samt att samverka med den kommunala räddningstjänsten. Det finns en säkerhetsrapport som beskriver verksamhetens säkerhetsarbete som uppdateras minst vart femte år. Den senaste rapporten lämnades till Länsstyrelsen Värmland 11 november 2021.
Vid Skoghalls bruk sätts säkerheten och respekten för miljön i första rummet, för såväl anställda som kunder, entreprenörer, besökare och allmänhet. Incidenter och olyckor kan inträffa, men genom kunskap, riskanalyser, planering och övning ska dessa inte behöva bli allvarliga händelser.
- All personal och alla entreprenörer utbildas regelbundet om riskerna och ansvaret för hälsa, säkerhet och miljö i det dagliga arbetet.
- Övningar genomförs regelbundet, såväl inom företaget som tillsammans med bland annat
räddningstjänsten. - Anläggningen är utrustad med både gaslarm och brandlarm för att snabbt upptäcka en olycka och kunna larma.
- Om en olycka inträffar finns en egen räddningsstyrka på fabriksområdet. Om den inte räcker till larmas Räddningstjänsten Karlstadsregionen.
Så varnas du om något händer
Vid olyckor som kan innebära risk för människor eller miljö används varnings- och informationssystemet Viktigt meddelande till allmänheten, VMA. Systemet består av flera delar:
- VMA i Sveriges Radio P4 och SVT.
- VMA som sms.
- VMA på internet och i appar.
- VMA som utomhusvarningssignal, populärt kallat Hesa Fredrik.
VMA-signalen består av en 7 sekunder lång ton som följs av 14 sekunders tystnad. Detta upprepas under minst 2 minuter. När faran är över ljuder Faran är över-signalen som är en 30 sekunder lång sammanhängande signal.
Signalen i utomhusvarningssystemet testas klockan 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.
Under ett pågående VMA kan du få aktuell information på Krisinformation.se eller genom att ringa 113 13.
Gör så här om något händer
Om du hör VMA-signalen i skarpt läge
- Gå inomhus.
- Stäng dörrar, fönster och, om möjligt, ventilationen.
- Lyssna på Sveriges Radio P4 eller se på SVT Text sidorna 100 och 599. Där kommer information att lämnas till dig om vad som har hänt och vad du ska göra. Följ alla eventuella instruktioner i ovan angivna kanaler.
Vid gasutsläpp eller brand
Klorgas känns igen på skarp lukt som kan ge sveda i ögon och näsa samt hosta och irritation i halsen. Klorgas är irriterande redan i mycket låga koncentrationer så du upptäcker tidigt om du är exponerad. Ett gasmoln eller brandrök följer vindriktningen.
Titta efer en flagga eller vimpel i närheten för at kontrollera vindriktningen. Ta dig bort från gasmolnet eller brandröken genom att gå vinkelrätt mot vinden. Om du upplever en stark gaslukt och får hosta och sveda i näsa och hals ska du ringa SOS Alarm på 112.
Ansvarsfördelning
Sevesodirektivet innehåller krav på verksamheter, kommuner och länsstyrelser.
- Verksamheten ska exempelvis utföra riskanalyser, ta fram handlingsprogram och interna räddningsplaner samt lämna detaljerade säkerhetsrapporter i olika sammanhang.
- Kommunen ska ta fram planer för räddningsinsatser och informera allmänheten om de risker som företagets verksamhet medför. Informationsskyldigheten gäller även när riskerna bedöms vara mycket små.
- Länsstyrelsen ska genomföra tillsy enligt Sevesolagstiftningen. Uppgifer om datum för senaste tillsynsbesöket och Länsstyrelsen Värmlands tillsynsverksamhet finns på: lansstyrelsen.se/varmland/foretag/miljo/miljofarlig-verksamhet/seveso-lagen.html Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Protokoll från tillsynen kan begäras från länsstyrelsen.
Kontakt vid frågor
- Stora Enso AB Skoghalls bruk, Box 501, 663 29 Skoghall, telefon 010-465 00 00, storaenso.com/skoghall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Räddningstjänsten Karlstadsregionen, Infanterigatan 20, 653 39 Karlstad, telefon 054-540 28 80 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., raddningkarlstad.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Hammarö kommun, Box 26, 663 21 Hammarö, telefon 054-51 50 00, hammaro.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Länsstyrelsen Värmland, Våxnäsgatan 5, 651 86 Karlstad, telefon 010-224 70 00 lansstyrelsen.se/varmland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
*EU har utarbetat och antagit Sevesodirektivet för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor. Sverige har infört direktivet genom Sevesolagstiftningen. Den omfattar lagen (1999:381), förordningen (2015:236) och föreskrifterna (MSBFS 2015:8) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor, samt miljöbalken (1998:808), lagen om skydd mot olyckor (2003:778) och plan- och bygglagen (2010:900).
Ovanstående information som utskrivbar pdf
Här finns ovanstående information som pdf, att ladda ner eller skriva ut.
Kommunens plan för räddningsinsats
Enligt förordning (2003:789) om skydd mot olyckor ska kommunen upprätta en plan för räddningsinsatser för de verksamheter som tillhör den högre kravnivån enligt lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor (Sevesolagen). Här hittar du planen för Stora Enso Skoghalls Bruk.
Sidan uppdaterad: 2024-09-24
Hittade du rätt information på sidan?