Deltidsbrandman

Till huvudmenynTill huvudinnehållet

Till huvudinnehållet

 

Deltidsbrandman (räddningstjänstpersonal i beredskap)

Bild på tre brandmän som pratar med varandra.

Vill du hjälpa andra människor där du bor? Har du körkort? Gillar du att hålla dig i form? Vill du göra en samhällsinsats vid sidan av ditt ordinarie arbete? Gillar du lagarbete? Är du stresstålig? Om du svarar ja på dessa frågor skulle du kunna passa som deltidsbrandman, eller räddningstjänstpersonal i beredskap (RIB) som det egentligen heter.

Deltidsbrandmän är brandmän som inte har räddningstjänsten som huvudarbetsgivare men som är beredda att rycka ut när larmet går. De utgör stommen i svensk räddningstjänst och är därmed en mycket viktig del i samhällets skydd mot olyckor. För att systemet med deltidsbrandmän ska fungera behöver vi människor som åtar sig uppdraget parallellt med sina vanliga jobb. Vi behöver också arbetsgivare som låter sin personal lämna sitt arbete vid larm.

Som deltidsbrandman får du möjlighet att göra skillnad på riktigt. Förutom att rädda liv och göra skillnad i samhället ingår du i en gemenskap hos din räddningstjänst, får en värdefull utbildning med regelbunden övning och får ett rejält tillskott i hushållskassan. Förutom ersättningen får du också tillgång till goda träningsmöjligheter.

Våra deltidsbrandmän berättar

Här berättar några av våra medarbetare hur de tycker att jobbet som deltidsbrandman är.

Till berättelserna

Våra deltidsstationer

I Räddningstjänsten Karlstadsregionen är elva av tolv stationer bemannade med deltidsbrandmän. Dessa finns i Deje, Forshaga, Grums, Hammarö, Högboda, Kil, Molkom, Munkfors, Vålberg, Värmskog och Väse (blåmarkerade på kartan).

Karta med Karlstad i rött 800x500.jpg

Kartan visar var vi har brandstationer i vårt förbund. Alla utom stationen i Karlstad bemannas med deltidsbrandmän.

Brandstationen i Karlstad är enbart bemannad med heltidsbrandmän. För dem krävs längre utbildning. 

Läs mer om att arbeta som brandman på heltid

Att ha beredskap

Som deltidsbrandman i vårt förbund har du beredskap 168 timmar varje månad. Hur de 168 timmarna förläggs varierar från station till station. 

När du har beredskap ska du kunna komma till din brandstation inom fem minuter vid larm. Tidigare hade vi inställningen att den som ska jobba som deltidsbrandman måste bo och arbeta i närheten av stationen för att klara inställelsetiden. Numera använder vi oss av flera andra lösningar. Distansarbete från brandstationen är ett exempel.

Som deltidsbrandman kan du inte ta semester från din beredskapstid. Den som vill vara ledig från beredskapen får lösa det genom att byta med en kollega.

Det är viktigt att tänka på att uppdraget påverka hela familjen. När du har beredskap måste du hålla dig nära stationen och kunna ge dig iväg direkt när larmet går.

Vill du jobba som deltidsbrandman? Hör av dig till oss!

Om du är nyfiken på jobbet är du välkommen att ta kontakt med berörd stationschef för ett förutsättningslöst samtal. Om båda parter sedan vill gå vidare väntar intervju och tester.

Om du blir antagen som deltidsbrandman får du genomgå utbildning som anordnas av oss. I den ingår två veckors praktisk utbildning på brandstationen i Karlstad och därefter fem veckor teori och praktik i Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB:s) regi.

Här hittar du kontaktuppgifter till våra stationschefer

Mer information

Webbplatsen blidetidsbrandman.nu

På webbplatsen blideltidsbrandman.nu får du svar på alla dina frågor om hur arbetet fungerar.

Till webbplatsen blideltidsbrandman.nu

Vår egen film om ett hjälteviktigt jobb

MSB:s film om att jobba som deltidsbrandman

 

MSB:s film för huvudarbetsgivare