Kris

Till huvudmenynTill huvudinnehållet

Till huvudinnehållet

 

Samhällskris

Bild på människor som hämtar vatten.

En samhällsstörning eller en samhällskris är en händelse som drabbar många människor och stora delar av samhället. Här du läsa om vad som ska skyddas, vilka risker och hot som finns, vilka som ska skydda det som behöver skyddas och vad du själv har för ansvar.

Vårt samhälle är sårbart, inte minst för att vi måste ha el till väldigt mycket. Utan el fungerar inte leveransen av matvaror till affären, bankomater, internet, mobiltelefoner och fasta telefoner, bensinpumpar, vatten och värme eller kyl- och frys.

Efter bara några dagar utan el har vi en samhällskris. Och många människor kommer att bli drabbade. De allra flesta av oss har aldrig varit med om något liknande. Och många tänker att det aldrig kommer att hända. Det går knappt att föreställa sig mörka gator och vägar, utkylda bostäder, mat som förstörs, långa köer till den enda öppna affären, stora problem med att få information om vad som händer.

Sveriges krisberedskapssystem bygger på att alla tar sitt ansvar och samspelar vid en samhällskris. Samhällets aktörer måste vara förberedda för att hantera det oväntade. Och du som kan behöver vara beredd på att kunna klara dig själv en tid.