Farlig verksamhet har bland annat krav på sig att ha en skälig beredskap som kompletterar kommunens beredskap för räddningsinsats.
Sevesoverksamhet omfattas även av lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor. Den har därmed ännu högre krav på att förebygga och hantera olyckor.
Sevesoverksamhet i vår geografi
Sevesoverksamheter delas in i två grupper - verksamheter i lägre respektive högre kravnivå. Verksamheter i den högre kravnivån hanterar större mängder farliga ämnen än de i den lägre kravnivån och får därmed större skyldigheter enligt lagstiftningen. Nedanstående företag klassas som Sevesoverksamheter inom vår geografi.
Högre kravnivån
- Austin Powder, sprängmedel, Karlstads kommen
- BillerudKorsnäs Gruvöns bruk, massa- och kartongbruk, Grums kommun
- Stora Enso, massa- och kartongbruk, Hammarö kommun
- St1 Sverige AB, olje- och petroleumindustri, Karlstads kommun
Lägre kravnivån
- Alster bergtäkt, Karlstads kommun
- Incendio AB, kemikalieindustri, Karlstads kommun
- Malma bergtäkt, Karlstads kommun
- Mariebergs bergtäkt, Karlstads kommun (fast nära tätorten Kil)
- OKQ8 bränsledepå, Karlstads kommun
- Sofiedal bergtäkt, Karlstads kommun (fast nära tätorten Kil)
- Trossnäs bergtäkt, Karlstads kommun
I menyn till vänster finns den information till allmänheten för respektive verksamhet som kommunen är skyldig att tillhandahålla. Där finns också kommunens plan för räddningsinsats för verksamheterna i den högre kravnivån.
Så varnas du om något händer
Vid svåra olyckor, som kan hota människor eller miljö, används varnings- och informationssystemet Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) för att varna och informera. Systemet består av meddelanden i radio och TV och ibland utomhuslarm. VMA kan också skickas ut till fasta och mobila telefoner. Systemet består av:
Meddelande i radio och TV
Ett VMA sänds alltid i radio och TV. Räddningsledaren ger information om händelsen i Sveriges Radio P4 Värmland. Följ eventuella instruktioner och order från räddningstjänsten. Information publiceras även på SVT Text sidan 599 och på kommunens webbplats.
Meddelande via fast telefon eller mobiltelefon
VMA kan skickas ut som talmeddelande till fasta telefoner och som SMS till mobiltelefoner som befinner sig inom berört område.
Utomhuslarm
Varningssystemet som ljuder utomhus består av 4 500 ljudsändare som är installerade i de flesta tätorter, bland annat i Grums. VMA-signalen består av en 7 sekunder lång ton som följs av 14 sekunders tystnad. Detta upprepas under minst 2 minuter. När faran har upphört ljuder Faran över-signalen, som är en 30 sekunder lång sammanhängande signal.
Vid VMA - gör följande
- Sök skydd inomhus. Gå in i närmaste byggnad. Du är bättre skyddad inomhus än utomhus.
- Stäng alla dörrar och fönster. Stäng även dörrar mellan rummen.
- Slå av ventilation och fläktar samt stäng ventiler.
- Följ Sveriges Radio P4 Värmland eller text-TV för vidare information.
Varje kvartal testas VMA-signalen. Detta sker klockan 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.
Tillsyn
Räddningstjänsten utför tillsyn på farlig verksamhet utifrån lagen (2003:778) om skydd mot olyckor.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är central samordnande myndighet för Seveso-regelverket. Den tillsynen utförs av länsstyrelsen. I tillsynen kan företrädare för kommunens miljö- och hälsoskyddskontor och räddningstjänsten delta.