Skydda ditt hem mot brand

Till huvudmenynTill huvudinnehållet

Till huvudinnehållet

 

Skydda ditt hem mot brand

Bild på familj som fikar vid köksbordet..

Dina vanor och din livsstil har stor betydelse för nivån på ditt brandskydd hemma. Små förändringar kan ge stora resultat för säkerheten. Här är våra bästa tips.

Rök aldrig i sängen

Sängrökning är den vanligaste orsaken till dödsbränder.

Var noga med spisen

Var noga med att stänga av spisplattan när maten är klar och lägg aldrig brännbart material på spisen. Om det börjar brinna i en kastrull eller stekpanna, lägg på ett lock eller en brandfilt, släck aldrig med vatten.

Elda rätt i öppen spis och braskamin

Se till att spisen eller kaminen är rätt installerad och att den är godkänd vid sotarens brandskyddskontroll.

Mer information om hur du eldar rätt i din eldstad

Var försiktig med elektriska produkter och elfel

Laddare, TV-spel och datorer är exempel på elektriska prylar som blir varma. Täck inte över dem och dra ur kontakten när du har använt dem färdigt.

Undvik att ladda mobilen när du inte kan ha uppsikt, till exempel när du sover.

Använd inte trasiga apparater och sladdar. Se till att glödlampor och spotlights inte kommer för nära något brännbart eller kan trilla ner. Byt blinkande lysrör, de kan överhettas och orsaka en brand. Anlita alltid en elektriker för att utföra elarbeten hemma.

Passa de levande ljusen

Blås ut ljusen innan du lämnar rummet och håll dem borta från gardiner och annat brännbart. Ställ aldrig värmeljus i större grupper, direkt på brännbart underlag eller i vattenbad.

Skaffa bra brandskyddsutrustning

Det är viktigt att skaffa bra brandskyddsutrustning till hemmet. Med brandvarnare, handbrandsläckare och en brandfilt är du väl utrustad. Brandvarnaren ger dig tidig varning och med handbrandsläckare och brandfilt ökar dina möjligheter att släcka eller begränsa branden. Brandvarnare ska sitta i taket och kontrolleras varje månad. Den brandsläckare vi rekommenderar för hemmet är pulversläckare på minst 6 kg.

Mer information om brandskyddsutrustning

Är du orolig för någon?

Är du orolig för någon när och kär som inte skulle klara att upptäcka eller hantera en brand? Då kanske hon eller han behöver ett individanpassat brandskydd.

Till information om individanpassat brandskydd