Ditt eget ansvar

Bild på en krislåda.

Om du ägnar några minuter till att fundera över hur ett längre elavbrott skulle påverka dig och din omgivning så har du skaffat en beredskap för en samhällskris. En mental krisberedskap som gör att du bättre klarar av att hjälpa dig själv och andra när stora delar av samhället har stannat.

Vårt samhälle är sårbart, inte minst för att vi måste ha el till väldigt mycket. Utan el fungerar inte leveransen av matvaror till affären, bankomater, internet, mobiltelefoner och fasta telefoner, bensinpumpar, vatten och värme eller kyl- och frys. Efter bara några dagar har vi en samhällskris. Och många människor kommer att bli drabbade. De allra flesta av oss har aldrig varit med om något liknande. Och många tänker att det aldrig kommer att hända. Det går knappt att föreställa sig mörka gator och vägar, utkylda bostäder, mat som förstörs, långa köer till den enda öppna affären, stora problem med att få information om vad som händer.

Extra hjälp och stöd

Förödande stormar, skyfall och översvämningar, en smittsam sjukdom som sprids. Även om samhällskriser är ovanliga så kan följderna bli så allvarliga att det är bra att tänka efter vad just du kan göra för att vara lite mer förberedd. Människor i din omgivning är din viktigaste tillgång vid en samhällskris. Att hjälpa till och hjälpas åt är själva förutsättningen. Många människor kommer att behöva extra hjälp och stöd. Därför är det bra att redan nu fundera på vem som kan behöva just din hjälp. Det kan bli besvärligt att ordna mat och vatten och att få nyheter om vad som händer. Har du några extra konserver och andra livsmedel som tål rumstemperatur, en dunk att hämta vatten i, lite kontanter, extra mediciner och kanske en batteriradio så kan det underlätta tillvaron för dig och andra. Kanske har du redan en hel del hemma om du tittar efter.

Tid att planera

Planera för minst 72 timmar i ett första steg. Eller så länge som just dina förutsättningar tillåter. Det betyder inte att samhällskrisen är över efter tre dygn. Det kan ta veckor, ja månader innan vardagen fungerar normalt igen. Det betyder inte heller att hjälpen kommer per automatik efter tre dygn, men det ger dig tid att tänka över din situation för att kunna fatta viktiga beslut. Det kan också innebära att du slipper köa för just då attraktiva varor. Myndigheter som hanterar samhällskrisen kan bara ge generella råd och rekommendationer. Hur just du påverkas och vad du behöver göra för att klara dig och dina medmänniskor igenom samhällskrisen så bra som möjligt – det vet bara du.

Bra att ha i en krislåda

Här är en checklista över saker som kan vara bra att ha i en krislåda för att du ska kunna klara dig på egen hand i tre dygn. Allt på listan går fint att skaffa i förväg. Det är svårt att göra en exakt lista som fungerar för alla. Fundera därför på vad och hur mycket just du behöver. Tänk på att alla i hushållet ska räknas med, även husdjur.

Vatten och mat

 • Vattendunkar med skruvkork att hämta och förvara vatten i.
 • Vattenkokare för kokning av förorenat vatten.
 • Mat med lång hållbarhet som klarar rumstemperatur och är lätt att tillaga.
 • Campingkök med bränsle.
 • Grill och grillkol för matlagning utomhus.

Värme och ljus

Information

 • Radio med batteri.
 • Telefonlista på papper med viktiga nummer.
 • Powerbanks för laddning av mobiltelefoner och surfplattor.

Övrigt

 • Husapotek läkemedel som är viktiga för dig.
 • Hygienartiklar som handsprit, våtservetter och liknande.
 • Kontanter.
 • Ev. foder till husdjur.

Läs mer på sidan 3 i tidningen Vi i Karlstad, september 2016