Sjövett och bad

Varje år drunknar cirka 100 personer i Sverige. Många av dem har alkohol i blodet. 80 procent av de som drunknar är män. 65 procent av dem är onyktra. Drick ALDRIG alkohol i samband med bad.

Simkunnighet

Om alla kunde simma ordentligt, skulle vi ha färre drunkningsolyckor. När simmade du sist? Det kan vara en god idé att fräscha upp sina simkunskaper med en kurs. Kontakta ditt närmaste badhus för att höra om deras kursutbud. Ofta finns det fortsättningskurser och crawlkurser. 

Flytväst

Om du ska åka båt är det lämpligt att du har en så kallad räddningsväst. Det gäller både vuxna och barn. En räddningsväst vänder dig rätt så att ansiktet kommer ovanför ytan om du skulle falla i vattnet. På Räddningscenter Sandbäcken kan du hyra räddningsvästar i alla storlekar för 10 kronor per väst och dygn. Kontakt 054-540 28 80. 

Utrustning för livräddning

Vid många badplatser och hamnar i regionen finns det utrustning som ska användas för livräddning. Det kan vara livbojar, livbåtar och liknande. Det är förbjudet att använda utrustningen för att leka med. Om du kommer till en plats där livräddningsutrustningen är vandaliserad eller försvunnen, ska du kontakta din kommun. 

Checklista för båtsäkerhet

  1. Använd flytväst
  2. Var inte för många i båten
  3. Sitt ner i båten och fördela vikten jämnt
  4. Ingen alkohol
  5. Stanna vid båten om du faller i vattnet.
  6. Åk inte ut själv
  7. Kolla vädret innan
  8. Ta med en fulladdad mobil